FAQ’s

Waarom zou ik een Keylite dakraam kiezen in plaats van een 'dakkapel'?
Vergeleken met dakkapel (wat betreft daglichtoppervlakte), bieden Keylite dakramen aanzienlijk meer natuurlijk licht.  Een dakraam dat is geïnstalleerd in een dakhelling van 45°, biedt tot wel 40% meer licht dan een dakkapel. Het dakraam laat ongehinderd daglicht door, in tegenstelling tot de dakkapel waarbij de constructie van de dakkapel een deel van het daglicht tegenhoudt.  Bovendien is het veel eenvoudiger om een Keylite dakraam te installeren en te onderhouden in vergelijking met een dakkapel. De dakkapelconstructie kent ook een groter warmteverlies dan een Keylite dakraam.
 
Worden Keylite dakramen geleverd met garantie?

Alle Keylite dakramen worden gefabriceerd met materialen en vakmanschap van de hoogste kwaliteit, wat garant staat voor jarenlang probleemloos genieten.  Alle Keylitedakramen hebben 10 jaar garantie – u kunt uw dakraam registreren door het online garantieformulier in te vullen.

 

Welke maat dakraam heb ik nodig voor mijn kamer?

We raden aan dat het daglichtoppervlak tenminste 10% van het vloeroppervlak bedraagt om voldoende natuurlijk daglicht binnen te laten. Het algehele effect kan echter drastisch worden verbeterd door deze verhouding te vergroten tot circa 20%.

 

Mijn tuimeldakraam blijft niet in de geopende stand staan. Hoe kan ik dat oplossen?

Als u een tuimelraam hebt dat niet in de geopende stand blijft staan, kan dat komen door de hellingshoek van uw dak.  De veren kunnen worden vervangen door zwaardere veren die nu standaard zijn aangebracht op alle Keylite dakramen.

 

Zijn mijn dakramen veilig van buitenaf?

De Keylite dakramen kunnen worden uitgerust met een vergrendeling met sleutel, waarbij de ramen moeten voldoen aan de beveiligingseisen volgens NHBC-normen.
Het is de verantwoordelijkheid van de ontwerper van het gebouw om te specificeren waar aan deze eisen moet worden voldaan (beveiliging tegen indringen – BBA-extract).

 

Waarom zit er schimmel in de hoeken van mijn raam?
Schimmel hoopt zich op in de hoeken van het raam wanneer het hout voortdurend vochtig is. Dit wordt veroorzaakt door condensvorming en kan worden voorkomen door te ventileren of een verwarmingselement recht onder het raam te plaatsen om te zorgen voor het ideale circulatiepatroon van warme lucht.
Dit helpt om condensvorming op het glas te voorkomen (zie de montage-instructies voor het raam).

 

Hoe reinig ik een uitzetdakraam?
Alle Keylite dakramen, dus ook de uitzet dakramen, roteren 180 graden, wat betekent dat de buitenzijde zo kan worden gedraaid dat deze naar binnen wijst. Daarom kunnen de ramen veilig van binnenuit worden gereinigd.

 

Hoeveel ruimte moet ik in het dak maken voor een standaarddakraam?
U moet de raambreedte plus 20 – 40 mm en de raamlengte plus 20 – 40 mm laten. U moet er ook voor zorgen dat de bovenste raveelbalk in een horizontale positie wordt gemonteerd en dat de onderste raveelbalk in een verticale positie wordt gemonteerd.
 
Waarom lekt mijn dak?
99% van alle lekkende daken is te wijten aan een slechte installatie. De zes meest voorkomende montagefouten zijn:
•    C-profielen zitten verkeerd om
•    De bovenkap en de bovenste gootstuk sluiten niet goed op elkaar •    De dakgootstukken aan de kant van het kozijn passen niet goed onder de C-profielen
•    De rubberen einddoppen zijn verwijderd
•    De dakgootstukken liggen niet in de juiste volgorde
•    Het raam is in een dak geplaatst met een helling die minder is dan 15°.

 

Hoe werken elektrische rolgordijnen?
Keylite heeft zowel een elektrisch bedienbaar rolgordijn, dat werkt met behulp van een schakelaar aan de muur, als een rolgordijn dat werkt op dezelfde afstandsbediening als van het raam.

 

Kan elk rolgordijn elektrisch worden bediend?
Keylite kan een elektrisch bediend geïntegreerd vouwgordijn leveren. We kunnen ook op batterijen werkende afstandsbedieningen leveren met een bereik van circa 2,5 m. (de geintegreerde vouwgordijnen hebben een andere afstandsbediening dan de rolgordijnen).

 

Hoe monteer ik mijn rolgordijnen op mijn dakraam?
Doe-het-zelfinstallatie is heel gewoon bij Keylite raamdecoratie.Keylite levert montage-instructies bij al haar rolgordijnen zodat de procedure eenvoudig is. Download Certificaat onze nuttige video voor de installatie van rolgordijnen door hier te klikken.

 

Wat is de minimale dakhelling die vereist is voor het installeren van een Keylite-dakraam?
De minimale dakhelling die voor een dakraam vereist is 15 graden. Er kan een systeem voor platte daken worden gebruikt voor een dak met een helling van minder dan 15 ͦ.

 

Kan ik de witte polyurethaan coating krijgen voor elk dakraam?
De witte polyurethane coating van Keylite is beschikbaar voor het gehele assortiment dakramen. Het Keylite WF-dakraam (witte afwerking) is ideaal voor keukens en badkamers, of voor kamers waarin sprake is van rook, stof of stoom. Deze afwasbare polyurethaan verflaag heeft zeer goede vochtwerende eigenschappen en vereist weinig onderhoud.

 

Moeten de vluchtvensters een bepaalde hoogte hebben?
Een vluchtvenster dient een vrije en open oppervlakte van minstens 0,33 m2 te hebben, en dat is minimaal 450 mm hoog en minimaal 450 mm breed.

 

Hoe maak ik de gootstukken op het dak weerbestendig?
Keylite biedt een serie aangepaste gootstukken voor verschillende typen dakbedekking voor platte en hellende daken, en deze gootstukken zijn allemaal getest op slagregenweerstand.
Gootstukken worden geleverd in een reeks standaardkleuren of de kleur kan worden aangepast aan specifieke dakbedekkingen.
Alle gootstukken worden vervaardigd van brandvertragend ABS, wat resulteert in een brandweerstandsklasse AA an BS476, wat betekent dat ze op daken kunnen worden gebruikt zonder restricties qua aantal, onderlinge afstand of positie.

 

Hoe zorg ik ervoor dat een dakraam recht in het dak zit?
De eenvoudigste manier om te controleren of het raam recht zit, is door de diagonale afstanden te controleren. We adviseren u om de raammontage-instructies te raadplegen die u hier kunt vinden.

 

Welke gootstukken gebruik ik voor een dak met vlakke pannen en een Sun Lite Daglichtspot systeem?
Als een Sun Lite met gootstukken voor vlakke pannen vereist is, kunnen we alleen een star systeem met een diameter van 250 mm leveren. Als een Sun Lite met een diameter van 350 mm vereist is, kan de Sun Lite met ‘universele bovenzijde’ van Keylite worden gebruikt voor zowel starre als flexibele systemen.

 

Worden Sun Lite-tunnels geleverd met garantie?
Buisvormige Sun Lite Daglichtspots van Keylite zijn ontworpen en ontwikkeld onder kwaliteitsbeheersystemen volgens ISO 9001. De Sun Lite-beglazing wordt vervaardigd uit helder UV-gestabiliseerd polycarbonaat met een dikte van 3 mm. Dit heeft een garantie van 10 jaar (ondersteund door de fabrikant van het polycarbonaat) tegen verlies van slagweerstand, excessieve vergeling en verlies van lichttransmissie.
Het productieproces is ook beoordeeld door de fabrikant van het polycarbonaat en de garantie is uitgebreid tot de dekking van eventuele effecten van het vormingsproces. De beglazing en de gootstukken zijn getest op slagweerstand volgens EN 1873 (modulaire daklichten) en kunnen worden beschouwd als niet-breekbaar voor HSG33 (veiligheid bij dakwerken). Buizen en kniestukken hebben een productgarantie van 25 jaar, wat garandeert dat het materiaal niet splintert, vergeelt, verdonkert, schilfert, afbladdert of reflectievermogen verliest, zelfs na langdurige blootstelling aan uv-straling.

 

Heb je een vergunning nodig voor een Daglichtspot?
Niet voor de kleinere maten, aangezien er geen verschil is met een schoorsteen of een rookkanaal. Als het gebouw op de monumentenlijst is geplaatst of zich in een gebied met een beschermd aanzicht bevindt, moet er een vergunning worden verkregen. Iedere gemeente heeft eigen maatstaven, wij adviseren dan ook inlichtingen in te winnen bij de betreffende gemeente.De gekoppelde of de traditionele versie van het dakraam wordt vaak gebruikt als alternatief voor de lichtkoepel in gebieden waar monumentenzorg geldt.

 

Is er een grens aan de lengte van Sun Lite-buizen?
Hoe langer de buis, hoe meer lichtverlies er optreedt. Het gebruik van een starre buis in plaats van een flexibele buis helpt om op langere afstanden het lichtverlies te beperken.

 

Welke lichtniveaus zijn er te behalen met Sun Lite-daklichten?
De lichtopbrengst van het Sun Lite-systeem is afhankelijk van het weer, het lichtniveau en andere factoren zoals het soort buis (flexibel of star), lengte en diameter van de buis en het aantal bochten in het systeem.

 

Welke afmetingen moet de dakopening hebben voor het Keylite-platdaksysteem voor platte daken?
De openingsafmetingen voor de Keylite-opstand voor platte daken zijn als volgt:
•    breedte van het raam is -20 mm
•    lengte van het raam +175 mm

 

Is het reflectievermogen van de Sun Lite-buis van belang?
Ja. De Keylite daglichtspot biedt een keuze uit twee reflectieniveaus; SR85 Spiegelend, dat een laag zuiver aluminium met een totale reflectie van 95% bevat, of de flexibele buis die een lager reflectievermogen heeft.

 

Hoe zit het met bochten in de Sun Lite-Daglichtspot?
Voor maximale effectiviteit moeten de buizen zo recht mogelijk zijn. Aangezien het echter vaak onpraktisch is om de plafonddifuser rechtstreeks onder de in het dak aangebrachte beglazing te plaatsen, voorziet het starre systeem in een bocht door middel van twee kniestukken, één op dakniveau en één op plafondniveau.
Deze zijn verstelbaar tot 30° vanaf verticaal. Er mogen liever geen andere bochten in de buis zijn aangezien is aangetoond dat deze de prestaties van het systeem nadelig beïnvloeden. De flexibele buis is eenvoudiger te installeren, maar het nadeel is echter het verminderde reflectievermogen.
 
Wat is een licht- en zondeflector?
Dat is een unieke, optionele voorziening die wordt aangebracht onder de dakbeglazing.
Een licht- en zondeflector onderschept rechtstreeks zonlicht dat anders langs de bovenkant van het systeem straalt bij zowel een lage als een hoge invalshoek, en reflecteert het licht omlaag in de Sun Lite-buis.
Metingen hebben aangetoond dat een op het zuiden gerichte licht-/zondeflector het lichtniveau bij de plafonddifuser kan vermeerderen met maximaal 20% bij rechtstreeks zonlicht.
 
Hoe kunnen buisvormige Sun Lite Daglichtspots van Keylite bijdragen aan een duurzaam gebouwontwerp?
Sun Lite Daglichtspots van Keylite zijn een effectieve en efficiënte manier om natuurlijk daglicht te maximaliseren in donkere kamers en ruimten, waardoor de behoefte aan aanvullende elektrische verlichting, vooral in gangen, tijdens de dag nagenoeg nihil is. Wanneer ze worden gebruikt als aanvulling op kunstlicht, kunnen ze het jaarlijkse energieverbruik van een gebouw aanzienlijk verminderen en zo de uitstoot van CO2 verlagen.
 
Hoeveel dakramen kunnen er worden bediend met één schakelaar of afstandsbediening?
We kunnen de koper veel verschillende systemen bieden, en bijna alles kan worden gedaan met een elektrisch bedieningssysteem. Voor het assortiment elektrische bedieningsapparaten voor meerdere dakramen neemt u telefonisch contact op met Keylite Nederlands 0223-642654
Welke afstand is vereist tussen dakramen in een Combi- of Bi-Lite-systeem?
De afstand tussen de dakramen in horizontale koppeling en Bi-Lite is als volgt:
• Combi Horizontaal: Voor het standaardgootstuk in het Keylite Combi-systeem is een afstand van 100 mm tussen de raamframes vereist. We kunnen het gootstuk echter zo vervaardigen dat de afstand tussen de raamframes minimaal 18 mm en maximaal 200 mm bedraagt.
• Bi-Lite: Voor het standaardgootstuk in het Keylite Bi-Lite-systeem is een afstand van 100 mm tussen de ramen vereist.
 
Welke informatie is nodig om een verticale Bi-Lite te bestellen?
Bij het bestellen van een verticale Bi-Lite is de volgende informatie nodig:
•    Vereiste raamafmetingen
    De hoogte van het raam moet 600 of 950 mm zijn
•    Het type dakraam dat vereist is, bijv. tuimelraam of uitzettuimelraam
•    Het is enkel, dubbel of driedubbel
•    Hellingshoek van het dak
•    Vereiste soort dakgoot.
 
Kan ik de elektrische set bestellen en deze zelf aan het raam monteren?
Ja. Elektrische kits kunnen achteraf aan een tuimelraam worden gemonteerd. De kits bevatten alle montage-instructies en bedradingsschema’s die daarvoor nodig zijn.
Kan een uitzetraam worden bediend met een elektrische set of een set voor rookventilatie?
De elektrische kit en de kit voor rookventilatie werken als volgt:
• Elektrische kit: We kunnen een elektrische set aan een uitzetraam monteren, maar dat wordt over het algemeen niet aangeraden.  De geadviseerde optie is om deze set aan een tuimeldakraam te monteren waar alles buiten het zicht is.
• Kit voor rookventilatie (SVK): Een uitzetraam voldoet niet aan de voorschriften met betrekking tot het voorzien in de vereiste ventilatieniveaus voor rookventilatie.
Kunnen elektrisch bediende geïntegreerde vouwgordijnen worden bediend met de afstandsbediening voor dakramen?
Ja, we kunnen onze afstandsbediening programmeren om het systeem met geïntegreerde vouwgordijnen te bedienen.